Blog van centraalmakelaardij

Bekijk koopwoningen direct als ze beschikbaar zijn met ons exclusieve woningaanbod. Met een aankoopmakelaar in de hand krijg je het aanbod al binnen voor het op Funda staat. En geef je jouw wensen door in onze woningzoeker, dan krijg je alleen de huizen in je inbox die het meest overeenkomen met waar jij naar op zoek bent.

Wie is er verantwoordelijk voor het onderhouden van de huurwoning? Door het Rijk is bepaald dat de verantwoordelijkheid van onderhoud aan een huurwoning wordt verdeeld onder de huurder en de verhuurder. Daarbij heeft het Rijk gesteld dat dagelijks, klein onderhoud moet worden uitgevoerd door de huurder en groot onderhoud door de verhuurder. In deze blog leggen we uit wat groot en klein onderhoud is en wie waarvoor verantwoordelijk is.

Wie is verantwoordelijk voor slecht onderhoud van een huurwoning?

Om een woning in goede conditie te houden is onderhoud noodzakelijk; zeker bij een huurwoning.
De verhuurder is verplicht om de huurwoning in goede staat te houden. Het is belangrijk om onderhoudswerkzaamheden tijdig uit te voeren om verdere schade aan de woning of overlast voor de huurder te voorkomen. De huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning en moet ervoor zorgen dat deze schoon en in goede staat is. Als er echter schade aan de woning is veroorzaakt door de huurder, is het de verantwoordelijkheid van de verhuurder om de beschadigde zaken te repareren of te vervangen.

Regelmatig onderhoudscontroles uitvoeren is essentieel

Als een verhuurder de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden niet uitvoert, staat dit bekend als “nalatig onderhoud”. Onachtzaam onderhoud kan leiden tot een aantal problemen voor zowel de verhuurder als de huurder, zoals een waardevermindering van de woning, een inbreuk op de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften en gerechtelijke stappen tegen de verhuurder. Daarom is het essentieel dat verhuurders regelmatig onderhoudscontroles uitvoeren en snel actie ondernemen als er reparaties nodig zijn.

Reparatie woning

Als de woning gerepareerd moet worden, is de verhuurder meestal verantwoordelijk voor de reparatie. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Bijvoorbeeld, als de huurder de schade heeft veroorzaakt, kan de huurder verantwoordelijk zijn voor het betalen van de reparaties. Bovendien, als de schade het gevolg is van normale slijtage, hoeft de verhuurder niet te betalen voor de reparaties.

Onderhoud

Als de woning onderhoud nodig heeft, is de verhuurder meestal verantwoordelijk voor het betalen van deze dienst. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Bijvoorbeeld, als de huurder de schade heeft veroorzaakt, kan de huurder verantwoordelijk zijn voor het betalen van de reparaties. En als de schade het gevolg is van normale slijtage, hoeft de verhuurder niet voor de reparaties te betalen.

Klein onderhoud huurwoning

Onder kleine onderhoud vallen kleine herstellingen aan de woning, zoals schilderwerk en het vastzetten van loszittende onderdelen. Klein onderhoud aan een huurwoning valt onder de verantwoordelijkheid van de huurder. Ook als er schade aan de woning is ontstaan door toedoen van de huurder, zoals bijvoorbeeld gaten in de muren, moet de huurder zelf zorgen voor herstel. Alle zaken die vallen onder klein onderhoud, zijn opgenomen in het ‘Besluit kleine herstellingen’. Wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud aan een huurwoning, kan dit uiteindelijk leiden tot grote problemen met de woning. Daarom is het belangrijk dat huurders tijdig hun verantwoordelijkheid nemen en klein onderhoud aan hun woning uitvoeren.

Groot onderhoud huurwoning

Onderhoud dat lastiger is uit te voeren of veel kosten met zich meebrengt, komt automatisch voor de rekening van de verhuurder. Voorbeelden hiervan zijn het buitenschilderwerk, het onderhoud van inbouwapparatuur en het vervangen van de cv-ketel. Het gaat hierbij niet alleen om reparaties van zaken die stuk zijn, maar ook om werkzaamheden om de woning in een goede staat te houden.

Wat voor soort onderhoud valt precies onder achterstallig onderhoud?

Dit verschilt per definitie van woning tot woning, maar erg vaak gebeurt het dat mensen ‘vergeten’ simpelweg hun tuinonderhoud uit te voeren of bepaalde delen van hun woning (zoals dakgoten of kozijnen) regelmatig schoon te maken/te laten maken.

Kortom, het is belangrijk om te onthouden dat de verhuurder doorgaans verantwoordelijk is voor het uitvoeren van regelmatig onderhoud en reparaties aan de woning. Er zijn echter enkele uitzonderingen.

Wilt u weten wie, in uw situatie, verantwoordelijk is voor het betalen van achterstallig onderhoud aan de huurwoning? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden voor woningbeheer. Wij ontzorgen u graag.

Wil je meer situaties bekijken met gevallen waar de huurder of verhuurder betaalt? Download onze factsheet “Wie betaalt wat”.

Neem contact met ons op