Blog van centraalmakelaardij

Bekijk koopwoningen direct als ze beschikbaar zijn met ons exclusieve woningaanbod. Met een aankoopmakelaar in de hand krijg je het aanbod al binnen voor het op Funda staat. En geef je jouw wensen door in onze woningzoeker, dan krijg je alleen de huizen in je inbox die het meest overeenkomen met waar jij naar op zoek bent.

Als u een huis koopt, moet u veel beslissingen nemen. Eén van de belangrijkste is het al dan niet inschakelen van een makelaar. Sommige mensen kiezen ervoor om het alleen te doen en te besparen op commissie, maar is dat echt de beste beslissing voor u?

In deze blog vertellen we wat een aankoopmakelaar is en kost en ook wat de voor- en nadelen van het inhuren van een makelaar bij het kopen van een huis zijn.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar is een professional die de ins en outs van de vastgoedmarkt kent en namens u alle aspecten van het koopproces afhandelt. Van het zoeken naar woningen die aan uw criteria voldoen tot het onderhandelen over de best mogelijke prijs. Veel mensen vinden het leuk om huizen te bekijken, maar laten de onderhandelingen liever aan iemand anders over. U kunt u er altijd voor kiezen alles of een deel van het werk zelf te doen.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Zoals bij elke professionele dienst kunnen de kosten van een aankoopmakelaar variëren, afhankelijk van de individuele makelaar en de omvang van het werk. Over het algemeen zijn vergoedingen een vast bedrag of een percentage van de totale aankoopprijs. Bij het kiezen van een aankoopmakelaar is het belangrijk om meerdere offertes te krijgen om prijsstructuren en aangeboden diensten te vergelijken.

Zorg er bovendien voor dat u weet of het opgegeven tarief inclusief belasting over de toegevoegde waarde (BTW) is of niet, want dit kan een aanzienlijke invloed hebben op de uiteindelijke rekening.

Voordelen aankoopmakelaar

Waarom een aankoopmakelaar? Hoewel u niet verplicht bent om een aankoopmakelaar te gebruiken, kan dit u tijd en geld besparen. Hier zijn enkele voordelen van het werken met een aankoopmakelaar:

1. Toegang tot exclusieve eigenschappen

Wanneer u met een aankoopmakelaar werkt, heeft u toegang tot talrijke diensten en databanken die informatie bevatten over eigendommen die niet openbaar zijn. Dit betekent dat u een bredere selectie van eigendommen heeft om uit te kiezen. De aankoopmakelaar zal ook bekend zijn met het proces van onderhandelen met verkopers en kan u helpen de beste prijs voor de woning te krijgen. Daarnaast kan de aankoopmakelaar begeleiding bieden bij financieringsopties en helpen bij de coördinatie van het afsluitproces.

2. Deskundige onderhandelaars

Eén van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een aankoopmakelaar is dat ze deskundige onderhandelaars zijn. Ze weten hoe ze moeten afdingen op de beste prijs voor een woning en zullen hard werken om u de best mogelijke deal te bezorgen.

3. Bekend in de regio

De aankoopmakelaar is vertrouwd met het gebied waarin u een woning wilt kopen. Dit betekent dat ze kennis hebben van eventuele nieuwbouw ontwikkelingen en wijzigingen in de bestemmingsplannen van de gemeente. Bovendien zal een makelaar ook op de hoogte zijn van bodemonderzoeken en bouwvergunning kwesties die van invloed kunnen zijn uw aankoop. Verder zijn makelaars ook op de hoogte van de prijzen waartegen vergelijkbare woningen in de buurt worden verkocht.

4. Een aankoopmakelaar weet waar u op moet letten bij bezichtigen

Een aankoopmakelaar weet precies waar hij of zij op moet letten bij het bekijken van een huis. Hierbij kunt u denken aan isolatie, vochtplekken, asbest, bouwkundige constructies, kwaliteit schilderwerk en gehorigheid. Ze weten goed welke vragen ze aan de verkoper moeten stellen om een compleet beeld van de woning te krijgen.

5. Tijd en geld besparen

Er wordt veel werk uit handen genomen. Een aankoopmakelaar bespaart enorm veel tijd, energie en regelwerk. Zoeken naar de juiste woning kan tijdrovend zijn, vooral als u hier niet bekend mee bent. Een aankoopmakelaar kan u tijd besparen door dit voor u te doen. Naast het besparen van tijd, kan het gebruik van een aankoopmakelaar u ook geld besparen. Omdat een aankoopmakelaar ervaren is in het onderhandelen over prijzen, kan hij of zij een betere deal voor u regelen dan u zelf kan.

Nadelen aankoopmakelaar

Huis kopen zonder aankoopmakelaar? Hoewel er veel voordelen verbonden zijn aan het gebruik van een aankoopmakelaar, zijn er ook enkele nadelen. Eén van de grootste nadelen is dat aankoopmakelaars doorgaans een commissie voor hun diensten vragen. Deze commissie kan variëren van een paar procent tot 10% of meer van de totale aankoopprijs. Bovendien hebben verkoopmakelaars meestal relaties met specifieke leveranciers, wat uw keuze in producten en prijzen kan beperken.

Tot slot moet u mogelijk een contract ondertekenen dat u verplicht gedurende een bepaalde periode gebruik te maken van de diensten van de aankoopmakelaar. Dit is iets wat lastig is als u niet tevreden bent met de resultaten.

Wilt u een woning kopen? Werken met een aankoopmakelaar is een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat u de perfecte woning vindt tegen de best mogelijke prijs. Neem nu contact met ons op om helder te krijgen hoe onze aankoopmakelaar werkt.

Neem contact met ons op