Blog van centraalmakelaardij

Bekijk koopwoningen direct als ze beschikbaar zijn met ons exclusieve woningaanbod. Met een aankoopmakelaar in de hand krijg je het aanbod al binnen voor het op Funda staat. En geef je jouw wensen door in onze woningzoeker, dan krijg je alleen de huizen in je inbox die het meest overeenkomen met waar jij naar op zoek bent.

Uw huis verkopen zonder makelaar kan veel geld besparen, maar is het ook de juiste keuze? Er zijn veel dingen om rekening mee te houden voordat u een beslissing neemt. In dit artikel vertellen we u alles wat u moet weten over het verkopen van uw woning zonder makelaar.

Kosten van een makelaar

Laten we eerst eens kijken naar de kosten. Als u ervoor kiest om uw huis zelf te verkopen, bespaart u ongeveer 2% tot 3% in courtagekosten. Dit betekent dat als uw huis € 300.000 waard is, u ongeveer
€ 6.000 tot € 9.000 bespaart door geen makelaar in te huren. Op het eerste gezicht lijkt dit een aanzienlijke besparing, maar er zijn andere kosten die je moet overwegen.

Als u ervoor kiest om uw huis zonder makelaar te verkopen, moet u ook de marketing- en advertentiekosten dragen. Dit kan snel oplopen tot duizenden dollars, afhankelijk van de keuze van adverteren. Reclame in kranten en op websites kost geld, net als het maken van een professionele verkoopbrochure. Als u niet bereid bent om deze kosten te maken, kan het verkopen van uw huis zonder makelaar snel een dure grap worden.

Tijd en gemak

U moet ook de tijd en het gemak in overweging nemen die u krijgt door het inhuren van een makelaar. Als u uw huis zonder makelaar verkoopt, bent u verantwoordelijk voor het vinden van potentiële kopers, het plannen van bezichtigingen en het onderhandelen over de prijs. Dit kan veel tijd en moeite kosten, en u kunt uiteindelijk minder geld voor uw huis krijgen dan wanneer u een makelaar had ingehuurd.

Verkoop zonder makelaar

Als u uw huis verkoopt zonder makelaar, loopt u ook het risico dat er iets misgaat met de verkoop. Als u een koper vindt die bereid is om te onderhandelen en een contract te ondertekenen, bent u nog steeds verantwoordelijk voor het afhandelen van al het papierwerk. Als er iets fout gaat tijdens deze procedure, kan het verkopen van uw huis veel meer tijd en geld kosten dan wanneer u een makelaar had ingehuurd.

Huis verkopen zonder of met makelaar?

In sommige gevallen is het verkopen van uw huis zonder makelaar de beste optie. Als uw huis in goede staat is en u weet dat u het snel kunt verkopen, kan het besparen van de courtage kosten aanzienlijk zijn. Als u echter niet bereid bent om de tijd en het gemak van het werken met een makelaar op te offeren, is het verkopen van uw huis zonder makelaar waarschijnlijk niet de beste optie.

Samenvattend; 3 dingen waar u op moet letten bij verkoop zonder makelaar

1. Wees bewust van de kosten die verband houden met het verkopen van uw huis zonder makelaar
2. Bewaak de tijd die u doorbrengt met het zoeken naar potentiële kopers en het plannen van bezichtigingen
3. Wees voorbereid op het feit dat u misschien meer tijd en geld kwijt bent aan de verkoop dan u had gepland

Toch een makelaar om uw woning te verkopen?

Heeft u na het lezen van deze blog dat het gemak en de kennis van een verkoopmakelaar toch wel handig is? En wilt u van ons persoonlijk horen wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor meer informatie of een direct gesprek met één van onze verkoopmakelaars.

Neem contact met ons op