Blog van centraalmakelaardij

Bekijk koopwoningen direct als ze beschikbaar zijn met ons exclusieve woningaanbod. Met een aankoopmakelaar in de hand krijg je het aanbod al binnen voor het op Funda staat. En geef je jouw wensen door in onze woningzoeker, dan krijg je alleen de huizen in je inbox die het meest overeenkomen met waar jij naar op zoek bent.

Wanneer u een woning wilt gaan verhuren, is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de regels rondom het betalen van belasting. Er zijn namelijk verschillende situaties mogelijk, afhankelijk van hoe u de woning gaat verhuren. In dit blogartikel vertellen we u alles over hoeveel belasting u moet betalen als u een woning verhuurt, en welke regelingen er gelden voor particuliere verhuurders.

Eigen woning of vakantiewoning

Het kan financieel aantrekkelijk zijn om uw woning te verhuren. Fiscaal is het van belang of u een eigen woning verhuurt (de woning waarin u zelf woont) of dat het om een vakantiewoning of een andere tweede woning gaat. Of een woning wordt verhuurd en welke soort woning wordt verhuurd is namelijk van invloed op de aftrek van de hypotheekrente en of u over de verhuur belasting moet betalen.

Uw woning verhuren

Als u ervoor kiest om uw woning te verhuren, moet u rekening houden met de verhuur inkomstenbelasting. Dit is een specifieke belasting over inkomsten die worden gegenereerd door het verhuren van onroerend goed, zoals woningen. De hoeveelheid belasting die u verschuldigd bent, hangt af van verschillende factoren, waaronder het type woning (een vakantiewoning of een normale woning), hoeveel inkomen u genereert en in welk land de woning zich bevindt.

Uw eigen woning die te koop staat verhuren

Wanneer u een pand bezit dat te koop staat, kunt u overwegen het in plaats daarvan te verhuren. Dit kan een goede optie zijn als u de woning niet meteen kunt verkopen of als u wat extra inkomen nodig heeft. Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden als u besluit uw huis te verhuren, zoals het feit dat de huurinkomsten belastingvrij zijn en dat u niet langer aanspraak kunt maken op de hypotheekrenteaftrek. Bovendien zijn de kosten van de verhuur niet fiscaal aftrekbaar. Over het geheel genomen kan de verhuur van uw woning echter een goede manier zijn om wat extra inkomsten te genereren zonder dat u uw woning hoeft te verkopen.

Woning verhuren aan toeristen

Wanneer u een woning verhuurt aan toeristen via een website als Airbnb, dan betaalt u over de huurprijs belasting. Dit is de zogenaamde toeristenbelasting. De hoogte van de toeristenbelasting is afhankelijk van de gemeente waarin uw woning ligt. U kunt ervoor kiezen om de toeristenbelasting zelf te betalen, maar u kunt dit ook doorberekenen aan uw gasten.

Woning verhuren via een particuliere verhuurder

Als u een woning verhuurt via een particuliere verhuurder, dan betaalt u over de huurprijs geen toeristenbelasting. Wel is het zo dat u inkomstenbelasting moet betalen over de huurprijs. Dit geldt voor zowel woningen die u verhuurt aan toeristen, als woningen die u verhuurt aan expats of andere particulieren. De hoogte van de inkomstenbelasting is afhankelijk van de belastingschijf: hoe hoger het inkomen, hoe hoger de inkomstenbelasting zal zijn.

Woning verhuren via B.V.

In sommige gevallen kunt u ervoor kiezen om de woning via een B.V. te verhuren. Wanneer u dit doet, dan gelden er andere regels rondom het betalen van belasting. In plaats van dat u inkomstenbelasting betaalt over de huurprijs, betaalt u hierover vennootschapsbelasting. Dit is een soort belasting die bedrijven betalen, en de hoogte ervan is afhankelijk van het type B.V. waarvoor u kiest.

Het is dus van belang om goed te weten hoe de regels rondom het betalen van belasting werken, wanneer u een woning gaat verhuren. Zo voorkomt u dat u onnodig veel belasting betaalt, of dat u in de problemen komt omdat u te weinig belasting heeft betaald.

Wordt u al moe van het lezen van alle regels en belastingtermen maar wilt u wel zeker weten dat alles goed geregeld is? Besteed dit dan uit en laat ons doen waar we goed in zijn. We helpen u graag!

Neem contact met ons op