Blog van centraalmakelaardij

Bekijk koopwoningen direct als ze beschikbaar zijn met ons exclusieve woningaanbod. Met een aankoopmakelaar in de hand krijg je het aanbod al binnen voor het op Funda staat. En geef je jouw wensen door in onze woningzoeker, dan krijg je alleen de huizen in je inbox die het meest overeenkomen met waar jij naar op zoek bent.

Wilt u uw huis met hypotheek verhuren? Het kan, maar er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. In deze blog leggen we uit wat de regels zijn, of u uw huis kunt verhuren zonder toestemming van de bank, waarom veel geldverstrekkers geen toestemming voor verhuur verlenen en ook nog wat de voor- en nadelen van verhuren met hypotheek zijn.

Regels voor het verhuren van uw woning met hypotheek

Als u een woning verhuurt met een hypotheek, zijn er verschillende regels waar u zich aan moet houden. In de eerste plaats is het belangrijk om te controleren of de woning die u wilt verhuren voldoet aan alle veiligheids- en bouwkundige eisen. Als dat het geval is, moet u ervoor zorgen dat u een goede verzekering hebt afgesloten om uzelf te beschermen tegen eventuele schade.

Ook is het belangrijk om de huurprijs in overeenstemming te houden met de marktwaarde van de woning. Tenslotte moet u er rekening mee houden dat het verhuren van een woning met een hypotheek iets complexer is dan het verhuren van een woning zonder hypotheek.

Uw woning verhuren zonder toestemming van de bank

Verhuur u uw woning zonder toestemming van de bank? Dat kan in sommige gevallen, maar het is belangrijk om eerst te checken of dat mag met uw huidige hypotheek. Sommige banken staan het toe uw woning te verhuren, mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Andere banken staan verhuur helemaal niet toe. Dan kan het leiden tot hoge boetes of zelfs tot het afstaan van uw woning. Wees dus voorzichtig en check goed wat de voorwaarden van de bank zijn!

Redenen waarom steeds meer hypotheekverstrekkers geen toestemming verlenen:

  • Huurders in Nederland zijn goed beschermd en kunnen niet gemakkelijk worden uitgezet.
    Dit betekent dat als u in gebreke blijft met uw hypotheek, de geldverstrekker voor de moeilijke taak komt te staan om te proberen de huurder te verwijderen. Dit is een risico dat ze liever vermijden.
  • Waardevermindering huurwoningen. U hebt misschien wel eens gehoord van huurders die laks zijn in het onderhoud van hun woning, of studenten die een puinhoop achterlaten. Bij een gedwongen verkoop ziet de bank het risico dat een woning voor minder wordt verkocht dan voor de verhuur het geval zou zijn.
  • Het huidige tekort aan starterswoningen maakt het voor jongeren moeilijk om op de woningladder te komen. Dit betekent dat steeds meer mensen gaan huren als alternatief, waardoor de huurmarkt nog meer onder druk komt te staan. Als gevolg hiervan wordt het steeds moeilijker om goedkeuring te krijgen voor het verhuren van uw woning met een hypotheek.

Voordelen verhuren huis met hypotheek

Eén van de voordelen van het verhuren van uw huis met een hypotheek is dat u de huur kunt gebruiken als extra inkomen. Dit kan handig zijn als u moeite hebt om rond te komen of als u wilt sparen voor iets specifieks. Een ander voordeel is dat het u kan helpen vermogen op te bouwen. Als u uiteindelijk wilt verkopen, kunt u een hogere prijs voor uw huis krijgen omdat u er waarde aan hebt toegevoegd.

Nadelen verhuren huis met hypotheek

Een groot nadeel is het risico dat u in beslag genomen kunt worden als u uw hypotheekbetalingen niet kunt doen. Dit is een groot risico en u moet ervoor zorgen dat u er financieel op bent voorbereid. Een ander nadeel is dat het moeilijk kan zijn om een huurder te vinden die verantwoordelijk is en voor uw huis zorgt. U kunt ook te maken krijgen met materiële schade, die duur kan zijn om te herstellen.

Beperken risico’s

Als u besluit uw huis te verhuren met een hypotheek, zijn er een paar dingen die u kunt doen om de risico’s te beperken. Zorg ten eerste voor een goede relatie met uw hypotheekverstrekker. U moet ook een solide huurovereenkomst hebben waarin de verantwoordelijkheden van zowel u als de huurder zijn vastgelegd. Ten slotte is het belangrijk om potentiële huurders zorgvuldig te screenen om er zeker van te zijn dat ze verantwoordelijk zijn en voor uw huis zullen zorgen.

Kortom; denk hieraan bij de woningverhuur

Zorg ervoor dat u zich bewust bent van deze risico’s en neem maatregelen om uzelf te beschermen. Met een beetje planning kunt u uw huis verhuren met een hypotheek en genieten van de extra inkomsten.

Overtuigd van het feit dat het wel kan; uw woning met hypotheek verhuren. Neem dan nu contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden. Wij helpen u graag.

Neem contact met ons op