Blog van centraalmakelaardij

Bekijk koopwoningen direct als ze beschikbaar zijn met ons exclusieve woningaanbod. Met een aankoopmakelaar in de hand krijg je het aanbod al binnen voor het op Funda staat. En geef je jouw wensen door in onze woningzoeker, dan krijg je alleen de huizen in je inbox die het meest overeenkomen met waar jij naar op zoek bent.

Als u uw huis wilt verkopen, is het aan te raden om een verkoopmakelaar in te inschakelen. Wat doet een verkoopmakelaar precies en hoeveel kost zo iemand? Dat verschilt per makelaar. In deze blog vertellen we u wat een verkoopmakelaar is en doet en ook waar de kosten voor een makelaar op worden gebaseerd.

Wat is een verkoopmakelaar?

Als u een huis wilt kopen of verkopen, is het altijd aan te raden om een ​​gediplomeerde en geregistreerde verkoopmakelaar in de arm te nemen. Een verkoopmakelaar is een vastgoedprofessional die gespecialiseerd is in het kopen en verkopen van onroerend goed. Ze werken met kopers en verkopers om ervoor te zorgen dat de verkoop soepel verloopt.

Een verkoopmakelaar zal helpen bij het bepalen van een realistische verkoopprijs, het promoten van het huis, het begeleiden van bezichtigingen en onderhandelingen, en het regelen van alle papierwerk. Als er problemen optreden tijdens de verkoop, is het aan de verkoopmakelaar om deze op te lossen.

Wanneer inschakelen verkoopmakelaar?

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om een verkoopmakelaar in te schakelen. Als uw huis bijvoorbeeld moeilijk te verkopen is of als u snel wilt verhuizen, kan een verkoopmakelaar u helpen. Hij of zij kan ervoor zorgen dat uw huis sneller verkocht wordt en dat u meer geld krijgt voor uw huis.

Kosten verkoopmakelaar

Wat kost een verkoopmakelaar? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie van het huis, de staat waarin het zich bevindt en hoeveel werk er nodig is om het klaar te maken voor de verkoop. In sommige gevallen kun je ervoor kiezen om een ​​flat fee te betalen, waardoor u geen percentage van de totale prijs hoeft te betalen.

De kosten voor een verkoopmakelaar kunnen erg verschillend uitvallen. In de meeste gevallen is de makelaar echter afhankelijk van het uiteindelijke bedrag dat de woning opbrengt. Als u ervoor kiest om een verkoopmakelaar in te schakelen, houd dan rekening met de volgende kosten:

  • Courtage
    Dit is een percentage van de verkoopprijs en varieert meestal tussen de 1,5% en 3%. Een courtage is een percentage van de uiteindelijke verkoopsom. Dit systeem heeft voordelen, want bij een tegenvallende verkoopprijs vallen jouw makelaarskosten lager uit. Andersom profiteert de makelaar mee als hij de onderhandelingen met de koper goed heeft gevoerd. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de kwaliteit van de dienstverlening die u krijgt voordat u kiest voor een bepaalde makelaar. Soms kan het dan lonen om iets meer te betalen om er zeker van te zijn dat u in goede handen bent.
  • Advertentiekosten
    Als uw huis in de krant of online wordt gezet, zijn er advertentiekosten. Advertentiekosten kunnen een significante kostenpost zijn wanneer u uw huis verkoopt. Veel makelaars rekenen een percentage van de verkoopprijs aan advertentiekosten. Dus hoe hoger de prijs, hoe hoger de kosten. Sommige makelaars bieden echter vaste tarieven voor advertentiekosten, ongeacht de verkoopprijs van het huis. Om ervoor te zorgen dat u niet teveel betaalt voor advertentiekosten, is het belangrijk om verschillende opties te vergelijken en kritisch te beoordelen wat voor uw situatie het meest geschikt is.
  • Bezichtigingen
    Wanneer potentiële kopers uw huis willen bezichtigen, zijn de kosten voor de makelaar. Tijdens een korte bezichtiging kunnen kopers een beter beeld krijgen van het huis. De kosten zijn ongeveer tussen de 1 en 3 procent van de aankoopprijs, en kunnen verschillen per makelaar. Het is verstandig om meerdere verkoopmakelaars te benaderen en te vragen naar de kosten die zij in rekening brengen. Wanneer u eenmaal een makelaar hebt gevonden waarmee u een klikt voelt, kunt u ervoor kiezen om met hem of haar door te gaan.

Deze kosten zijn gemiddeld en kunnen dus per huis en per makelaar verschillen. Om niet voor verrassingen te komen te staan is het belangrijk om vooraf bij de verkoopmakelaar te informeren naar de kosten.

Wilt u uw huis verkopen en de verkoop regelen via een verkoopmakelaar? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Neem contact met ons op